Kleur buiten de lijntjes


Kleur buiten de lijntjes en zie wat er gebeurt

Streepjes
Bij mij begint het vaak met een plaatje. Zo begon een paar maanden geleden ook de communicatietraining ‘wat is jouw unieke streepjescode?’. Met hetzelfde streepjestruitje. En de inspiratie was meteen ‘aan’!
Bij ons – mijn allerleukste sparkle collega Aukje en ik – bleven de oneliners maar komen:
‘Het is niet zo zwart wit als het lijkt’
‘Sta jij op je unieke strepen?’
‘Geef kleur aan zwart wit’
‘Kleur buiten de lijntjes’
‘Wat is jouw unieke streepjescode?’
En in no time stond de opbouw van de twee avonden van deze te gekke training op papier, compleet doorgevoerd met een zwart wit lijn van pakkend trainingsmateriaal.

Tussen de lijntjes
En nu zijn we alweer halverwege onze tweede reeks! Super trots kijk ik terug in mijn schriftje met aantekeningen van dat onvergetelijke ‘werkoverleg’. De eerste woorden tussen de lijntjes van het papier. En ik zie het plaatje weer voor me. De witregels tussen de regels in het zwart, de ruimte tussen de woorden.
Iedereen heeft een unieke kijk op de werkelijkheid. Iedereen heeft een unieke communicatiestijl. En van daaruit kijken en luisteren we naar anderen. Tussen de regels door zien, horen en lezen we wat de ander eigenlijk bedoelt te zeggen. We vullen zelf de ruimtes tussen de woorden en zinnen in. We geven zelf betekenis aan wat we horen en zien. En daar gaat het vaak mis in communicatie. Daar ontstaan de misverstanden. We zetten er een punt achter of soms zelfs een uitroepteken.

Buiten de lijntjes
Ik geloof in kleine stappen met een sparkle effect. Wat is een kleine stap die je kunt zetten als je denkt iets te horen wat niet uitgesproken wordt of als je iets ziet wat niet geschreven staat? Zet dan eens niet een punt of een uitroepteken, maar stel jezelf de vraag: door welke ogen kijk ik en door welke ogen kijkt de ander? En zie wat er gebeurt.