Minder perfect


Minder perfect, meer jou?

‘Een kunstwerk is het uniek product van een uniek temperament. Haar schoonheid komt voort uit het feit dat de maker is wat hij is…Zodra een kunstenaar gaat letten op wat anderen willen en aan die vraag probeert te voldoen, is hij niet langer een kunstenaar’ – Oscar Wilde.

Al drie jaar loop ik elke zondagochtend langs deze quote op het raam bij de kinderkunstacademie in Arendonk. Vandaag is het de laatste les voor Pep en Liz. En wat vind ik deze quote raak. Wat kende ik het zelf ook zo goed. Het perfectionisme, de verwachtingen die ik had, van anderen maar vooral die van mezelf. En daardoor lange tijd niet van mijn plek kwam, niet ging doen wat ik eigenlijk wilde.

Jonge kinderen die doen gewoon. Die maken de mooiste, pure en unieke dingen. Gewoon vanuit zichzelf. Dat is hun manier van uiten en doen dat vooral met veel plezier. Kinderen denken niet wat de ander ervan zou vinden. Die vergelijken nog niet zo. En dat vergelijken kom ik zo vaak tegen bij mijn coachklanten. ‘Als ik de perfecte moeder ben, dan zal alles goed komen. Als ik dit perfect doe, is de kans dat anderen iets van mij vinden zo klein mogelijk. Als ik er perfect uitzie, dan word ik niet afgewezen’. Wat probeer jij te doen om perfect te zijn?

Het lijkt wel alsof met elke streep verf, elke druk of elk kunstwerkje van klei die de kids hier maakten, ik ook meer ruimte heb gecreëerd voor mijn eigen creativiteit, voor mezelf. Voor minder perfect en meer mij. De zondagochtenden waren ook van mij. In de aula van deze inspirerende omgeving zijn de beste ideeën voor Find Your Sparkle ontstaan. Mijn hoge lat is er nog wel, maar ik ben er meer mee gaan spelen. Door te gaan doen wat ik leuk vind, wat bij mij past én het op mijn eigen manier te doen. In mijn eigen stijl. En daarmee is het per definitie uniek. Mezelf vergelijken met anderen doe ik soms nog. En als ik mezelf daarop betrap kan ik met zachte ogen naar mezelf kijken. Ik maak mezelf dan niet kleiner, maar neem even de tijd om stil te staan bij wat ik eigenlijk wil. Want ik geloof dat achter elke vergelijking een verlangen van jezelf schuilgaat.

Creativiteit is een manier om uiting te geven aan wie je bent. En dit kun je alleen maar ontdekken door te doen. Om daarna te zijn. Minder perfect, meer jou. Find Your Sparkle and BE. Wil jij ontdekken waar jouw sparkle ligt? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek. Alleen niet op zondagochtend, want die blijft van mij. Perfect toch?