P i p p i


Bij het opruimen gisteren kwam ik zoveel mooie en dierbare schatten tegen. Waaronder deze! Pippi Langkous, mijn lievelingsboek. Als klein meisje heb ik het boek echt verslonden, dat blijkt ook wel uit de ezelsoren en plakbandjes.

En heel toevallig (of niet) vond ik daarna een uitgescheurd blaadje met deze quote van de schrijfster, Astrid Lindgren. ‘Alle grote dingen die ooit gebeuren, zijn eerst in iemands verbeelding ontstaan’.

So true! Verbeelden, een onmisbare stap in de creatiespiraal, die ik ook terug liet komen in mijn Sparkle College afgelopen vrijdag. Een ochtend waarin ik enthousiaste studenten van het Sint Lucas in Boxtel mocht meenemen in mijn afgelegde weg en mijn ondernemerslessen. Zo te gek om te doen!

En eigenlijk begon het al bij de voorbereiding. Door terug te kijken op mijn afgelegde route en de vlieguren die ik heb gemaakt, kon ik er zó alle Sparkle momenten uitpikken. Sleutelmomenten die zorgden voor een afslag op mijn weg. Of beter gezegd, die mij weer hebben teruggebracht naar de hoofdweg. Mijn eigen weg. En allemaal met twee dingen gemeen, zie ik nu: de combi van verlangen én verbeelden. Ik had er altijd een gevoel én een plaatje bij. De keren dat één van de twee ontbrak kwam ik letterlijk niet in beweging.

En bewegen, doen, is net zo’n cruciale stap. Om je verlangen, je plaatje, uiteindelijk te kunnen realiseren. Doen. Eentje waar veel van de studenten ook mee naar huis gingen en waar Pippi het perfecte voorbeeld van is ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.

Wat was jouw lievelingsboek als kind? En welke les zit daar misschien voor jou wel in?