S t r e e p j e s k u d d e


Wat was het fijn om hier gisteren weer te staan! Op onze unieke strepen én op de grote stip. Met naast ons twee geweldige gebarentolken. En voor ons dit leuke team van Talent DSH van Kentalis.

Voor het derde jaar op rij mochten Aukje en ik het team tijdens hun studiedag meenemen in de wereld van communicatie en unieke streepjescodes. Waar de eerste twee trainingen in het teken stonden van het leren kennen van je eigen unieke streepjescode, het herkennen bij de ander en het erkennen van de kwaliteiten en valkuilen, lag gisteren vooral het accent op het ervaren en kuddegedrag. Van streepjescode naar streepjeskudde!

Hoe kun je nou bij jezelf blijven en toch je punt maken door op je strepen te gaan staan of woorden te geven aan elkaars verschillen? Juist wanneer streepjescodes botsen of wanneer er sprake is van kuddegedrag. We lieten de teamleden zien en ervaren wat het effect van hun communicatie kan zijn op de kudde en andersom. En onderstreepten aan de hand van hun eigen praktijkvoorbeelden van (nog) lastige situaties hoe je in de samenwerking weer naar elkaar toe kunt bewegen. In het midden uit kunt komen. Juist door elkaars kwaliteiten en kleuren te benutten. Van botsen naar bijsturen. Van kuddegedrag naar de kracht van de kudde!

Het deed me denken aan deze mooie zinnen die Charlie Chaplin ooit schreef:

‘Wanneer we van onszelf gaan houden
hoeven we niet langer bang te zijn voor confrontaties
met onszelf of met anderen
Zelfs sterren botsen weleens
en daaruit worden weer nieuwe werelden geboren
Nu weet ik: dat is leven’

Een wereld van nóg betere en leukere samenwerking. Het zorgt weer voor lucht, licht én lacht. En zo is samen groeien en ontwikkelen leuk, waardevol en leerzaam. Daar staan wij voor!