V i e r – e n


Ik geloof dat we wel v i e r keer een training of coachsessie met potlood in onze agenda hadden staan op de 24e, maar elke keer werd het toch net een andere datum. Ik zei ’t al een paar keer tegen mijn Sparkle partner. ‘Blijkbaar mag ik niet werken op mijn verjaardag en is er die dag iets anders nodig’. ‘Misschien moet je in je cocon morgen? Of met je gezin taart eten? Of shoppen?’.

‘Of gewoon alles’, antwoordde ik.
En dat werd het. Maar dan anders.
Alles. Alle smaken. Alle v i e r .

Vorig jaar omschreef ik mijn verjaardag als bitterzoet. De smaak van bitter én van zoet. Van vieren én van verlies. Een verjaardag én een sterfdag. In de aanloop naar deze verjaardag overheerste de smaak zout. Mijn tranen zaten al een paar weken hoog, maar bleven eerst nog bij mijn lippen steken. Tot twee dagen voor mijn verjaardag, en ze in golven kwamen. Zoute golven. Tranen om het bitter dat er aan zat te komen op mijn verjaardag. Tranen om het gemis van mijn lieve nichtje Jen, nu alweer 3 jaren rond.

Rouw én hou. Hoe rauw dat ik op mijn verjaardag ziek op bed lag. Hoe zuur. Letterlijk. Ik hield niets binnen. Het kwam in golven. Alweer. Het enige wat ik kon doen was mezelf eraan overgeven én mezelf een beetje zielig vinden op deze dag. En gelukkig was er ook de smaak van zoet. Nog even geen taart, maar zoveel lieve berichtjes. De felicitaties, de hartjes én de woorden ‘ook’, ‘toch’ en ‘dubbel’ die er sinds 3 jaar ook bij horen. Het zoet én het bitter. Zo fijn als ‘toch ook’ het bitter even wordt benoemd. Zoals Marie-Fleur het zo mooi omschreef als ‘dat het donkere randje van deze dag er steeds meer eentje mag worden in de vorm van een mooi fotolijstje, dat doet glimlachen’.

En guess what ik een dag eerder van mijn Sparkle partner cadeau had gekregen? Het zwarte lijstje op de foto. Met daarin mij getekend. Hoe prachtig gedaan, hoe lief! Het heeft een ereplekje gekregen tussen de andere mooie lijstjes. Voor die dagelijkse glimlach. 365 dagen rond.

Inmiddels kan ik gelukkig weer voluit glimlachen. En ben ik vastbesloten om dit jaar dubbel zoveel te gaan vieren.
Het v i e r e n van mijn v i e r e n !