Vliegkracht


Wortels en vleugels
Rond moederdag vorig jaar schreef ik mijn blog ‘wortels en vleugels’. Niet wetende dat ik nu, 10 maanden later, bezig zou zijn met de voorbereidingen van een creatieve workshop ‘Wortels en vleugels’. Speciaal voor moeders en dochters, gegeven door moeder en dochter. Mijn moeder en ik.

Moeiteloosheid
Hoe bijzonder is het toch steeds weer om terug te kijken en de puzzelstukjes in elkaar te zien vallen. En steeds meer te vertrouwen op mijn eigen sparkle pad. En moeiteloosheid te ervaren. De twee opleidingen tot intuïtief en systemisch coach die ik afgelopen jaar heb gevolgd en hierin samen komen. Hoe woorden nog meer betekenis krijgen. En te beseffen dat alles er al lang was, totdat ik het ging zien.

Sparkle
Het begon met de quote van Hodding Carter die mijn moeder me in december 2015 stuurde: ‘Er zijn maar twee dingen van blijvende waarde die wij onze kinderen kunnen proberen te schenken: wortels en vleugels’. Hoe bijzonder. Want eerder die week tekende ik de missie van Find Your Sparkle als drie overlappende cirkels. ‘Talenten, je wortels’ voor kracht, ‘Passie, je vleugels’ voor energie en ‘Behoeften’, voor voldoening. En in de midden, waar de cirkels elkaar overlappen: SPARKLE! Dat is waar het voor mij allemaal samen komt. Wortels om te groeien en vleugels om te vliegen.

Onzichtbaar
Hoe bijzonder is het dat dit thema achteraf ook de rode draad blijkt in de kunstwerken van mijn moeder. De steendrukken en de beschermjas staan voor de wortels in de vrouwenlijn. De vleugels komen terug in de 2x 1000 kraanvogels die ze heeft gevouwen.
Werken vanuit het hart. Is het toeval dat ik de vertaling uit Le Petit Prince tegenkwam in één van haar werken? ‘On ne voit bien qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible pour les yeux’. ‘Je ziet alleen maar goed met je hart. Het belangrijkste is onzichtbaar voor de ogen.

Zichtbaar
En dat is precies waar het puzzelstukje van systemisch werk past. Systemisch werk gaat over het zichtbaar maken van verhalen in het familiesysteem. Door naar boven te halen wat op onbewust niveau speelt. Zodat je je eigen plek kunt innemen in je leven, op een manier die bij je past. Zodat je kunt gaan doen wat moeiteloos gaat en waar je van gaat sprankelen.

Samen
Ik had al heel lang de wens om ooit iets samen met mijn moeder te creëren. En ineens was het idee van co-creatie daar: Wortels en vleugels, een combinatie van een workshop over familiesystemen, Tzolkin en een creatieve vertaling daarvan onder begeleiding van mijn moeder. In twee zondagmiddagen laten we moeders en dochters ervaren hoe het is om door een systemische bril te gaan kijken naar je eigen wortels. En door te doen. Door samen in het atelier iets blijvends te creëren. Voor inzicht en vliegkracht!
Over twee weken is het zover. Onze allereerste workshop voor de moeders en dochters van ons eigen familiesysteem. Ook dat is bijzonder.

Dankbaar
Ik eindig met dezelfde woorden als in mijn eerdere blog, want die woorden hebben ineens een nog diepere betekenis gekregen. Als je wortels en vleugels sterk genoeg zijn, vlieg je ook weer terug. Niet om te blijven, maar om te delen. Uit dankbaarheid. Dankjewel lieve mama, dat ik dit samen met jou mag doen.