W e t e n


11 jaar geleden w i s t ik het al.
Ik w e e t nog precies waar we zaten. Op onze trouwdag op het zonnige terras in Duitsland, toen ik tegen Niek zei: ‘Zullen we toch nog voor een Florisje gaan?’.

Ik geloof dat elk kind je als ouder iets anders leert. Laat zien, laat voelen, laat weten. En nu, na t i e n jaar, op de verjaardag van onze Floris, klikt het ineens in elkaar. De woorden van Glennon Doyle die ze schreef in #untamed #ongetemdleven klikten ineens in. In haar dankwoord noemde ze haar drie kinderen Het Weten, Het Voelen en De Verbeelding van hun gezin.

Klik. Bij ons is het precies hetzelfde. Maar dan net andersom. Zien, voelen, weten. Pepijn, Liza, Floris. Floris is ons w e t e n . Floris maakte het rond en bracht me terug bij míjn w e t e n. Net als toen op dat terras. Toen ik het w i s t . En nog niet kon dromen dat hij mij zo zou kunnen spiegelen. Het leeuwtje in hem, zijn duidelijkheid, zijn vragen, zijn eigen zin, zijn eigen wijsheid, zijn eigen tempo. Net als vandaag precies 10 jaar geleden, en hij op het laatste moment toch nét nog even anders ging liggen en zijn eigen moment koos om te komen. Om 7.43 uur.

Of met zijn eigen w i j z e zinnetjes. Zoals deze, toen hij 7 jaar was en tegen me zei:
‘Mama, op het schoolplein zeiden een paar jongens anders sla ik je in elkaar…..
Maar dat kan toch helemaal niet. Want je bent toch al in elkaar?’.
‘Helemaal waar, schatje’.
Net als waar het voor mij voor Find Your Sparkle over gaat. Wat ik mijn coachklanten, die hun Sparkle kwijt zijn, wil laten ervaren en inzien. Je bent al in elkaar. Je bent al heel. Met alle mooie én minder mooie strepen.

Als derde in de rij gaf Floris me 5 jaar geleden het laatste zetje om nu écht mijn Sparkle te gaan volgen, en te gaan voor mijn eigen coachbedrijf. Werk wat ik écht super leuk vindt. Met de allerleukste mensen. Op mijn eigen manier. En wat moeiteloos mág gaan. Via verbeelding en voelen weer terug naar mijn w e t e n . Naar wat ik altijd al heb g e w e t e n , maar alleen even was vergeten.

Dankjewel lieve eigen w i j z e Floris. Dankjewel voor het mij weer laten w e t e n wat jij al lang w i s t . Je bent al in elkaar.